7. októbra 2021
Káva ani zďaleka nemusí byť len klasická čierna alebo doplnená, už trochu nudnou a dobre známou kombináciou cukru a mlieka. Existuje veľké množstvo nápadov, čím dochutiť kávu. Či už sa rozhodnete zostať pri obľúbenej vanilke alebo siahnete po niečom exotickejšom ako je napríklad korenie kardamón alebo muškátový oriešok, drobný experiment s kávou môže dopadnúť len dvoma spôsobmi. Buď si nezvyčajné chute zamilujete, alebo sa vrátite k starej osvedčenej kombinácii. Za vyskúšanie ale rozhodne stoja všetky z netradičných spôsobov, ktoré vám v článku predstavíme.
Pre milovníkov sladenej kávy je vanilkový extrakt ideálnou voľbou. Vanilka je zdravšou alternatívou ako cukor a navyše má viaceré pozitívne účinky na náš organizmus. Populárne ochucovadlo je výbornou potravou pre náš mozog, pozitívne pôsobí na duševné zdravie a náladu. Jej aktívna zložka vanilín znižuje hladinu cholesterolu v tele, zmierňuje zápaly a pomáha pri zažívacích problémoch. Do kávy ju môžete pridať dvoma spôsobmi: nakvapkaním čistého extraktu do šálky alebo pridaním vanilky do kávy ešte pred varením. Tak dosiahnete najintenzívnejšiu chuť vanilky.
Veľmi rýchlym a chutným spôsobom ako doladiť chuť obľúbenej kávy do dokonalosti je kakaový prášok. V kakaových bôboch sa nachádzajú flavonoidy, u ktorých sa predpokladá protivírusový, protizápalový a antioxidačný účinok. Kvalitné kakao obsahuje aj mnohé minerály a vitamíny, ktoré nám pomáhajú bojovať s celým radom zdravotných problémov, ako je vysoký cholesterol, srdcové problémy a s mnohými ďalšími. Lahodné spojenie kávy a kakaa dosiahnete pridaním malého množstva kakaového prášku k namletým kávovým zrnám ešte pred varením.
Pre niekoho sa môže vôňa a nezameniteľná chuť škorice spájať so zimným obdobím, nikde však nie je napísané, že si ňou nemôžete okoreniť svoju kávu kedykoľvek na ňu dostanete chuť. Dôvodov prečo tak urobiť je hneď niekoľko: škorica obsahuje veľké množstvo antioxidantov, podporuje imunitný systém, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, reguluje krvný tlak a pomáha liečiť tráviace ťažkosti. Obsahuje vitamíny A, B6, C, železo, kalcium a magnézium. Pre dosiahnutie čo najsilnejšej chute pridajte celú alebo mletú škoricu pred alebo počas varenia kávy. Rovnako môžete škoricu pridať už aj do hotovej kávy.
Muškátový oriešok je obľúbeným korením vo viacerých častiach sveta. Môže za to jeho špecifická korenisto-sladkastá chuť a vôňa, spolu s množstvom priaznivých účinkov na naše zdravie. Aromatické korenie má antibakteriálne a protizápalové účinky, udržuje zdravý mozog a užíva sa na tráviace ťažkosti. Aj v tomto prípade ale platí staré známe pravidlo, že všetkého veľa škodí, preto dávajte pozor na množstvo, aby ste predišli predávkovaniu. Neodporúča sa pridať viac ako 1/3 mokka lyžičky. To platí aj pri dochucovaní kávy, ktorá po jeho pridaní získa intenzívnu a jedinečnú príchuť.
Kardamón sa v ajurvédskej medicíne používa už tisíce rokov, i keď u nás až taký známy nie je, čo je samozrejme škoda. Exotické korenie, pripomínajúce chuťou zázvor, sa na Blízkom východe bežne pridáva do kávy a každý milovník nezvyčajných chutí by ho mal vyskúšať. Ani kardamón nijako nezaostáva vo svojich blahodarných účinkoch na naše telo, je nabitý vlákninou, minerálmi a flavonoidmi. Prispieva k zlepšeniu krvného obehu. Podávať sa môže buď v drvenej forme do hotovej kávy alebo ho môžete v celku vložiť do kávovej zmesi ešte pred varením.
Do rovnakej čeľade ako kardamón patrí aj dobre známy zázvor. Podobne ako škorica dokáže vašu šálku kávy premeniť na (nie len) sezónny nápoj s veľmi špecifickou chuťou, ktorú si ľahko zamilujete. Jeho účinky sú dobre známe, nie nadarmo sa mu zvykne hovoriť univerzálny liek na všetky choroby. Užíva sa pre zmiernenie zápalov a bolestí, na prechladnutie a kašeľ, a taktiež aj pri kinetóze. Najlepšie je pridať ho nakrájaný alebo pomletý do kávy ešte pred varením.
Korenie v tvare hviezdice s vôňou pripomínajúcou aníz sa najčastejšie používa do sladkého pečiva, kompótu a lekvárov, ak si ale trúfnete na jeho výraznú chuť, poslúžiť vám môže aj ako netradičné ochucovadlo do kávy. Na svoje si prídu najmä milovníci sladkého drievka. Badián má antioxidačné a antibakteriálne účinky, antimykotické vlastnosti a tiež napomáha zdravému tráveniu a posilňuje imunitný systém. Aby ste dosiahli vyváženú chuť, budete musieť experimentovať s jeho množstvom. V každom prípade sa odporúča začínať skôr s menšou dávkou, polovica struku zmiešaná s kvalitnou kávou by mala úplne stačiť.
Opäť ďalšia prísada, ktorá dodá káve sezónny nádych, tentokrát ale skôr letný. Rastlina s nezameniteľnou vôňou sa často používa pri príprave sirupov a limonád, skvelú kvetinovú chuť ale dokáže vytvoriť aj v kombinácii s kávou. Najlepšie je kombinovať ju s jemnejšími, citrusovými kávami . Levanduľa je veľmi obľúbenou pre svoje účinky na zdravie, medzi ktoré patrí aj schopnosť upokojovať a hojiť rany. Najlepšie urobíte ak sušenú levanduľu zmiešate s kávou ešte pred varením.
Nielen víno, ale aj káva tvorí s klinčekmi lahodný súzvuk. Účinky tohto dobre známeho aromatického korenia veľmi dobre pozná aj ájurvéda a je ich hneď niekoľko. Klinčeky dokážu tlmiť bolesť zubov, pomáhajú pri problematickom trávení a majú protizápalový účinok. Skvelým spôsobom ako pripraviť kávu s ich obsahom je pomlieť ich v celku spoločne s vašou obľúbenou kávou .
Obľúbenou prísadou do nápojov je nepochybne aj mäta. Čo tak ale vyskúšať netradičné spojenie mäty a kávy? O mäte je známe, že je skvelým pomocníkom v boji so žalúdočnými ťažkosťami a trávením. Pomôže aj pri prechladnutí, kašli a zápale priedušiek. Pomôcť vie aj pri bolestiach zubov a ďasien. Pre najlepší efekt sa pri príprave kávy odporúča použiť olejový extrakt z mäty piepornej a to pridaním jeho kvapiek do kávy počas varenia. Nezabudnite však ustriehnuť pridané množstvo. Ďalšou možnosťou je pridanie mätového lístku do kávy po uvarení alebo, ešte lepšie, príprava kávového mojita. Pre jeho prípravu stačí zmiešať mätu s trstinovým cukrom, pridať kávu a na záver trochu mlieka a ľad.
Nevšedným spôsobom ako doladiť chuť kávy môže byť tiež kokos. Obľúbený letný pokrm pomáha udržiavať zdravý mozog, pečeň, posilňuje imunitný systém a nápomocný je tiež v prípade viacerých problémov so zažívacím traktom. Jeho nezameniteľnú chuť dokážete premiešať s chuťou kávy napríklad tak, že strúhaný kokos opečiete a následne ho premiešate s ešte neuvarenou kávou. Do uvarenej kávy potom pre silnejšiu chuť môžete pridať pár kvapiek kokosového oleja a netradičný napoj je na svete.
Hoci spojenie kávy a soli nemusí na prvý pohľad pôsobiť vôbec lákavo, opak je pravdou. Rovnako ako štipka soli dokáže vylepšiť recepty na koláče, tak vie trochu soli zlepšiť aj vašu šálku kávy. Soľ dokáže neutralizovať horkosť kávy a zanechať tak kávu jemnejšiu. Pred varením stačí pridať štipku (zhruba 1/8 čajovej lyžičky) do kávovej zmesi.
Časté otázky, ktoré tehotné ženy kladú, sú tie, ktoré porovnávajú kofeín a teín. Ide o rovnakú chemickú zlúčeninu, ale ich účinky na telo sa môžu...
Viac infoKáva je pre mnohých z nás denným rituálom, ktorý nás sprevádza od rána až do večera. Ako milovníci kávy vieme, že sa nič nevyrovná tomu...
Viac info