15. novembra 2021
Milovníci caffe latte, cappuccino, flat white, cortado, macchiato alebo chai latté si potrpia na správne našľahanom mlieku na svojej káve. Skvelou správou je, že aj keď si chcete lahodnú penu vytvoriť doma, nepotrebujete na to luxusný espresso stroj s naparovačom mlieka. V tomto článku sa dočítate o všetkých spôsoboch ako spraviť penu na káve, aké mlieko je na napeňovanie najideálnejšie, akú by malo mať teplotu a oveľa viac.
V pákových kávovaroch na penenie mlieka používame trysku a sami musíme nájsť moment, kedy je pena dokonalá. Pena na káve by mala byť krémová, zamatová a mäkká s veľmi jemnými bublinkami. Vďaka moderným strojom sa nemusíte trápiť tým, ako jednoducho napeniť mlieko aj doma. Výslednú chuť a konzistenciu peny ovplyvňujú okrem teploty aj faktory ako zvolené mlieko a v neposlednom rade aj samotný prístroj, ktorým mlieko napeňujete. Prirodzene, rozdiel tu medzi jednotlivými zariadeniami existuje, ale všetko je otázka preferencií. Dôležité je ujasniť si, aká pena je najvhodnejšia k danému nápoju. Medzi tým, ako napeniť mlieko na latte a cappucino existuje rozdiel. Pri latte budete chcieť dosiahnuť menšie bublinky a pri cappuccine alebo macchiate väčšie bublinky, čo trvá aj viac času. K napenenému mlieku sa najlepšie hodí kvalitná káva s tónmi orieškov, čokolády a tabaku.
Výber mlieka na prípravu peny je dôležité. Všeobecne platí, že čím viac bielkovín obsahuje, tým lepšia je pena, nezáleží na obsahu tuku. Zlatým štandardom pri vytváraní krémovej peny je čerstvé plnotučné mlieko, ktoré sa najlepšie napeňuje, nalieva aj chutí. Svojou konzistenciou sa hodí aj na latte art, ak je navyše mlieko homogenizované, vytvára stabilnú penu. Odstredené mlieko sa tiež dá napeniť, výsledná pena bude ale menej stála a nadýchaná. V obchodoch je k dispozícii aj špeciálne baristické mlieko, ktoré má zvýšený obsah bielkovín a je ideálne na prípravu mliečnej kávy a latte art.
Aj ľudia trpiaci intoleranciou na laktózu, vegáni a ostatní, ktorí sa vyhýbajú živočíšnemu mlieku si môžu pripraviť penu na kávu. Napeniť sa dá každé mlieko – bezlaktózové, mandľové, sójové, aj ryžové. A ako našľahať napríklad mandľové mlieko? Postup pri napeňovaní rastlinných nápojov je podobný ako pri živočíšnych, i keď o niečo náročnejší. Výsledná pena je jemnejšia a menej stála.
Sójové mlieko umožňuje pripraviť veľmi chutnú a pomerne trvanlivú penu.
Pena z mandľového nápoja bude o niečo jemnejšia a dnes je už jednou zo štandardných alternatív mlieka v kaviarňach. Víťazom pri tvorbe lahodnej peny je ale makadamové mlieko.
Po výbere mlieka je veľmi dôležitá teplota mlieka. Pre získanie lahodnej peny je najlepšie použiť studené mlieko. Najlepšie je narábať s mliekom práve vytiahnutým z chladničky. Čím je mlieko chladnejšie, tým dlhšie ho budeme môcť peniť, než dosiahne cieľovú teplotu, teda maximálne 70 °C. Ak teplota mlieka prekročí hranicu 70 °C, pena nebude mať správnu lahodnú chuť. Zahrievanie mlieka zvyšuje jeho zdanlivú sladkosť, ale len do určitej miery. Mlieko je najsladšie pri teplote 57-66 °C. Keď bude teplejšie, stratí sladkosť. Na získanie správnej teploty môžete použiť teplomer.
Vo všeobecnosti platí: “Mlieko by nemalo byť zohriate na viac ako 70 °C, sójové mlieko maximálne na 45°C”.
Dokonalú penu vytvoríte jednoducho s parnou dýzou kávovaru na espresso. Technika napenenia spočíva v nájdení správnej polohy naparovacieho hrotu tesne pod povrchom mlieka. Či chcete dosiahnuť super jemnú mikropenu na latte alebo vzdušnejšiu penu pre tradičné cappuccino, začiatok procesu je rovnaký.
Pred speňovaním odstráňte prebytočnú kondenzovanú vodu z parnej dýzy. Studené mlieko priamo z chladničky vlejte do kanvičky na mlieko. Parnú dýzu ponorte tesne pod povrch mlieka a otvorte parný ventil. Správne to robíte vtedy, ak parná dýza vydáva „drapľavý“ zvuk, ktorý naznačuje nasávanie malého množstva vzduchu do mlieka. Pre vzdušnejšiu penu na cappuccino môžete pokračovať v nasávaní vzduchu o niečo dlhšie a penu posúdiť podľa jej expanzie v džbáne.
Následne parnú dýzu ponorte o čosi hlbšie tak, aby v mlieku vznikol krúživý pohyb. V speňovaní pokračujte, kým mliečna pena nezíska hustú konzistenciu a kým mlieko nenadobudne teplotu cca 60 °C. Keď je kanvička s mliekom už príliš horúca na držanie tak viete, že má správnu teplotu. Parný ventil uzavrite a kanvičku postavte bokom. Parný ventil očistite navlhčenou handrou a dýzu prefúknite,aby na nej nezostali zvyšky mlieka. Pripravenú penu na záver vlejte do čerstvo uvarenej kávy.
Mliečnu penu môžete pripraviť aj inými spôsobmi, napríklad pohodlne s elektrickým napeňovačom mlieka, s french pressom, ručným šľahačom, či dokonca s obyčajnou metličkou na šľahanie. Všetky metódy prípravy spočívajú v rovnakom princípe – mlieko treba zohriať a zmiešať so vzduchom, aby vznikla pena.
French press je zjednodušene povedané kávovar na prípravu domáceho espressa, ale môžete ho využiť aj ako ručný napeňovač. Postup je jednoduchý – do nádobky nalejete teplé mlieko zohriate na 65 °C a potom stláčaním piestu pumpujete mlieko, kým sa nevyšľahá do zamatovej peny po dobu asi 30 sekúnd. Robte to však opatrne, aby ste zariadenie nepoškodili. Ak používate rastlinné mlieko, budete musieť dávať pozor, aby ste ho neprešľahali. Mlieko potom nalejte do pohára a poklepte ním o pult, aby ste rozbili veľké bubliny. Veľkou výhodou French pressu je, že si v ňom môžete pred šľahaním peny pripraviť aj kávu a stačí vám na to len jedno zariadenie.
Rýchlym spôsobom ako napeniť mlieko je špirálový šľahač. Teplé mlieko najprv nalejte do do 1/3 kanvičky. Potom kanvičku nakloňte a ponorte špirálu mierne šikmo k stene kanvičky tesne pod hladinu mlieka. Keď začnete šľahať, uprostred hladiny by sa vám mal vytvoriť vír. Krúživými pohybmi premiešavajte mlieko, aby sa pekne spojilo s penou cez stenu kanvičky. A to je všetko – takto napenené mlieko môžete naliať do kávy.
Moderný indukčný napeňovač je pomocníkom, ktorý vám uľahčí dilemu ako napeniť mlieko jednoducho aj doma. Mlieko nemusíte vopred ohrievať, tento šikovný prístroj urobí všetku prácu za vás. Môžete použiť menej mlieka ako pri iných metódach a ľahko ním napeníte aj rastlinné mlieko a mlieko s nižším obsahom tuku. Je to najrýchlejšie a najjednoduchšie riešenie, ktoré je síce o niečo drahšie, no oplatí sa doň investovať – najmä ak si radi doprajete kvalitnú kávu viackrát za deň. Celá príprava zaberie cca 20 sekúnd a všetku prácu za vás urobí tento šikovný pomocník.
Nemáte nijaké špeciálne náradie? Na napenenie mlieka môžete použiť aj šľahaciu metličku. Trvá to síce o niečo dlhšie a pena nebude ani zďaleka taká hustá, ale ak vám to neprekáža, tak je to skvelá metóda, pretože nemusíte kupovať nič špeciálne. Aj tu platí, že mlieko treba najprv zohriať, potom začať s jeho šľahaním a na záver je potrebné ho poklepať pre rozbitie veľkých bubliniek.
Asi najjednoduchší a najrýchlejší (i keď najmenej zdravý) spôsob, ako napeniť mlieko, je využiť pri tom mikrovlnku. Mlieko s obsahom 2% tuku nalejeme do polovice nádoby, ktorú uzatvoríme. Mlieko pretrepeme, odstránime veko a dáme ho na 30 sekúnd do mikrovlnnej rúry. Celý proces radšej sledujte, aby mlieko nevykypelo.
Okrem jemnejšej chuti má mlieko aj iné výhody: tlmí účinok kofeínu na sliznicu žalúdka, čo je veľkým plusom najmä ak ju pijeme na lačno. Mlieko pritom neznižuje účinok kofeínu a nemá vplyv ani na množstvo antioxidantov obsiahnutých v káve. Mlieko iba spomaľuje vstrebávanie látok z kávy do krvného obehu, a tým aj stimulačný účinok kofeínu. Štúdia preukázala, že pridávanie mlieka a cukru do kávy nemá vplyv ani na vznik refluxnej choroby pažeráka. Svoju obľúbenú kávu si preto môžete vychutnať bez výčitiek aj s lahodnou penou na povrchu.
Časté otázky, ktoré tehotné ženy kladú, sú tie, ktoré porovnávajú kofeín a teín. Ide o rovnakú chemickú zlúčeninu, ale ich účinky na telo sa môžu...
Viac infoKáva je pre mnohých z nás denným rituálom, ktorý nás sprevádza od rána až do večera. Ako milovníci kávy vieme, že sa nič nevyrovná tomu...
Viac info