Obidva druhy kávy sa líšia – každý z nich má iné chuťové vlastnosti. Aký je medzi nimi rozdiel? V čom sa líšia arabica a robusta? Ako si vybrať to správne aby sme ulahodili vašim chutiam? Ak sa chcete dozvedieť viac, čítajte ďalej. Pre rozsiahlejšie informácie o druhoch kávy si nezabudnite prečítať článok na našom blogu o káve.
Arabica
Káva arabica sa vo všeobecnosti vyznačuje vyššou aciditou (kyslosťou), avšak na oplátku, sladkou chuťou. Samozrejme chuť kávy arabica nie je definovaná len tým, o aký druh kávy ide. Dôležité je aj praženie kávy, ktoré dotvára výsledný chuťový profil kávy.
Taktiež záleží na tom, z akej oblasti daná káva pochádza. Napríklad brazílska káva je čokoládovo-oriešková, káva z Kuby tabaková, Guatemala výrazne ovocná a káva z Etiópie sa označuje ako citrusová káva. Ďalšou vlastnosťou kávy arabica je nižší podiel kofeínu.
Robusta
Na druhej strane robusta je zemitá horká káva, s nulovou alebo úplne jemnou aciditou. Ide o kávu, ktorá má oproti arabice nižšiu cenu, pretože pri pestovaní je odolnejšia voči škodcom. Má približne dvakrát toľko kofeínu ako arabica.
Zmes arabica a robusta
Zmes týchto dvoch druhov kávy môžeme považovať za vyváženú kombináciu, pri ktorej vzniká perfektné prepojenie jemnej sladkej chute so silnejšou horkou. Zmes arabica a robusta sa výborne hodí pre mliečne kávové nápoje ako cappuccino, caffe latte alebo latte macchiato.
Nech si vyberiete akúkoľvek odrodu a druh kávy, môžete si byť istý, že na našom eshope ponúkame iba kvalitnú zrnkovú kávu. Je už iba na vás, ktorej dáte prednosť a ktorú vyskúšate.