9. augusta 2021
Pravý kávičkár vie, že aj v štyridsať stupňových horúčavách môže byť káva veľmi osviežujúca. V tomto článku sa dozviete, čo je ľadová káva a aké druhy poznáme. Pozrite si niektoré z najlepších ľadových kávových nápojov z celého sveta, ktoré môžete popíjať doma alebo v kaviarňach.
Napriek tomu, že vynález prvej ľadovej kávy si nárokuje viacero krajín, takmer každý národ sa môže pochváliť svojou vlastnou verziou studeného kávového nápoja s ľadom, zmrzlinou, limonádou či dokonca jogurtom. Všetky ich spojuje lahodná chuť kávy a ľadové osvieženie.
História ľadovej kávy sa líši podľa krajiny a poznáme niekoľko historiek o pôvode ľadovej kávy.
Jedna z nich sa začína v Alžírsku v roku 1840 a týka sa mazagranu, často označovaného ako „pôvodná ľadová káva“. Francúzski vojaci umiestnení v severnej Afrike pripravili jednoduchý nápoj z kávového sirupu, studenej vody a ľadu.
Ďalšie legendy o ľadovej káve pochádzajú z Viedne zo 17. storočia a taktiež z Grécka.
Ak ste fanúšikom ľadovej kávy, často sa stretnete s výrazom cold brew. Tento studený kávový nápoj sa pripravuje bez tepla. Kvalitná mletá káva sa nechá dlho lúhovať v studenej filtrovanej vode, aby sa získala chuť kávy.
Naopak ľadová káva je vo všeobecnosti studený kávový nápoj z varenej kávy, ktorá bola ochladená šokom, napr. ľadom.
Mnoho kyselín a rozpustných látok, zodpovedných za sladké a kvetinové tóny v káve, sa extrahuje iba pri určitých teplotách, takže typy ľadovej kávy, ktoré sa varia pri vysokej teplote, majú oveľa výraznejšie chute ako cold brew, pripravené lúhovaním za studena.
Najtrendovejším zo studených kávových nápojov je cold brew. Kvalitná mletá káva sa namáča a lúhuje 6 až 36 hodín, v prefiltrovanej studenej vode. Doba lúhovania zodpovedá sile kávového nápoja. Pred podávaním sa uchováva v chladničke.
Základom je šokovo schladené espresso a napenené ľadové mlieko.
Mlieko nestačí dať do chladničky. Je potrebné dosiahnuť penu.
TIP:
Mlieko zmiešajte s cukrom, ktorý podporí tvorbu peny, pridajte drvený ľad a mixujte ponorným mixérom. Vznikne ľadová mliečna pena, ktorú podobne ako pri klasickom cappuccine nalejeme do espressa. Vďaka správnej konzistencii mlieka, v ľadovom cappuccine môžete vytvárať obrazce na pene ako pri klasickom cappuccine (latte art).
Druhý spôsob prípravy ľadovej peny je, že mlieko speníte klasickým spôsobom, na tryske kávovaru, a následne šejkujete s ľadom.
Pôvod nápoja je v Taliansku a znamená ,,utopený“. Kopček zmrzliny, najčastejšie vanilkovej, je utopený v espresse.
Espresso nemusíte predtým schladiť (šokové chladenie). Zmrzlina poslúži rovnako a vznikne ľadové affogato.
TIP
Affogato je možné ozdobiť šľahačkou. Pri tomto ľadovom drinku je možné experimentovať s chuťami. Vanilkovú zmrzlinu nahraďte čokoládovou alebo orieškovou. Rozdiel v chuti pocítite najmä ak na prípravu použijete kvalitnú kávu.
Grécky národný nápoj. Základom je instantná káva rozpustená v malom množstve vody, ktorá sa rozmixuje s mliekom a ľadom. Vznikne tak hustejšia varianta ľadovej kávy s bohatou penou.
Frappuccino preslávila hlavne spoločnosť Starbucks, ktorá ho podáva so šľahačkou a sirupom.
O frapé koluje legenda z medzinárodného veľtrhu v Solúne 1957. Zamestnanec firmy Nestlé Giannis Dritsas vystavoval nový výrobok pre deti, čokoládový instantný nápoj vyrobený zmiešaním s mliekom a pretrepaním v šejkri. Dritsasov zamestnanec Dimitris Vakondios hľadal spôsob, ako si počas prestávky dať šálku instantnej kávy, ale nemal k dispozícii horúcu vodu, takže kávu zmiešal so studenou vodou a kockami ľadu v šejkri a frappe bolo na svete.
Hoci instantná káva nie je obľúbená u každého fanúšika kávy, pri príprave tohto nápoja je povinná.
ZAUJÍMAVOSŤ:
Instantná káva tvorí stabilnejšiu suspenziu ako espresso, pretože neobsahuje žiadne oleje. To podporuje tvorbu charakteristickej hrubej vrstvy peny na frapé.
Podobne ako frapé, je ľadové espresso verzia bez instantnej kávy. Do šejkra pridáte pár kociek ľadu, mlieko a espresso (pre intenzívnejšiu chuť dvojité espresso – doppio). Všetko spolu dobre premiešate a vznikne osviežujúci ľadový kávový nápoj.
Silná káva s ľadom a sladkým kondenzovaným mliekom je bezkonkurenčnou pochúťkou juhovýchodnej Ázie.
Vietnamci milujú kávu, no v ich krajine rastú predovšetkým odrody Robusta, ktoré sú často horké a zemité. Preto je mnoho vietnamských kávových nápojov pripravovaných s rôznymi sladkými ingredienciami. Okrem kondenzovaného mlieka je obľúbený aj jogurt.
Vo Vietname je tento nápoj známy ako „ca phe sua chua“ a má výraznú sladkokyslú chuť.
Brazília je najväčším svetovým výrobcom kávy, a preto nie je prekvapujúce, že má silnú kávovú kultúru aj pri ľadovej káve.
Mocha Cola je zaujímavou variáciou tradičnej brazílskej ľadovej kávy a hraničí s dezertom. Na jej prípravu budete potrebovať kvalitnú kávu, čokoládové mlieko a Colu. V Brazílii sa tento ľadový nápoj podáva počas horúcich dní.
Skúsili ste už espresso tonic? Príprava je jednoduchá, do 2/3 vychladeného pohára nalejete tonic, espresso šokovo schladíme a opatrne prelejete na tonic. Espresso zostane na povrchu a okrem chuťového zážitku pôsobí veľmi imidžovo.
Špeciálny ľadový dezert z Francúzska. Espresso zmiešate s cukrom, zamrazíme, rozsekáte na drť a podávate so šľahačkou.
Cafe granité sa často podáva zmiešané s alkoholickými nápojmi, ako rumom, whisky alebo bourbonom. Táto kombinácia vyčarí nielen úsmev na tvári, ale aj obohatí chuťové pôžitky.
Nitro je ľadové cold brew (za studena pripravená káva luhovaním), ktoré sa čapuje podobne ako pivo, cez ventil (pípu) prúdom potravinárskeho dusíka.
ZAUJÍMAVOSŤ:
Nitro na prvý pohľad vyzerá ako pivo Guinness. Konzistenciu peny tak charakteristickú pre pivo Guinness nájdete aj v tomto zaujímavom kávovom nápoji. Penu má na svedomí spôsob čapovanie pomocou dusíka.
Káva Mazagran je krížencom ľadovej kávy, čaju, ľadu a rumu. Je to niečo ako ľadová kávová limonáda. Obvykle sa pripravuje z espressa, citrónu, mäty, ľadu, cukru a (podľa chuti) rumu.
Hoci pochádza z Alžírska, mazagran je považovaný za portugalský kávový nápoj. Podáva sa vo vysokých a úzkych pohároch.
Ľadovú kávu si môžete vychutnať jednoducho v pohodlí domova alebo v práci. Príprava je jednoduchá a zvládne ju každý. Pre jedinečný zážitok z ľadovej kávy odporúčame začať s kvalitnou kávou.
Časté otázky, ktoré tehotné ženy kladú, sú tie, ktoré porovnávajú kofeín a teín. Ide o rovnakú chemickú zlúčeninu, ale ich účinky na telo sa môžu...
Viac infoKáva je pre mnohých z nás denným rituálom, ktorý nás sprevádza od rána až do večera. Ako milovníci kávy vieme, že sa nič nevyrovná tomu...
Viac info