Doprava nad 55€ zadarmo

Najlepšia káva na svete – chutnali ste ju už?

blog-image

26. februára 2022

Existuje vôbec niečo ako najlepšia káva na svete? Je to vec preferencií každého z nás alebo sa objektívne dá určiť tá najlepšia káva z najlepších? A podľa akých kritérií sa posudzuje, či je káva dobrá? Odpovede na tieto otázky budeme hľadať v nasledujúcich riadkoch. Pripravte sa však na to, že vám nedáme jednoznačnú odpoveď, ale ponúkneme vám fakty a informácie, na základe ktorých si môžete utvoriť vlastný názor. No napokon nesmieme zabudnúť na to najdôležitejšie – lepšie raz ochutnať, ako stokrát o chuti čítať. Takže vyzbrojení vedomosťami sa hneď môžete pustiť do degustácie.

Cibetková káva alebo pochúťka z trusu

Začneme zostra – špecialitkou vo svete kávy, milovanou i zatracovanou zároveň. Prednedávnom sme vám priniesli článok o cibetkovej káve, ktorá je považovaná za najdrahšiu kávu na svete. Ak vás táto téma zaujíma, určite si prečítajte aj spomenutý blog, v ktorom sme si na cibetkovú kávu posvietili z viacerých uhlov. Tak trochu sme polemizovali o tom, či je táto káva skutočne taká vynikajúca a kvalitná, ako ju mnohí distribútori a predajcovia prezentujú, alebo skôr ide o snahu vyťažiť z jej predaja čo najviac. 

Je teda cibetková káva najlepšia na svete? Určite by sme našli množstvo zástancov tohto tvrdenia, ale zovšeobecniť sa to v tomto prípade nedá. Minimálne jej však musíme uznať tituly “najdrahšia” a “najkontroverznejšia” káva sveta. Dôvodom je, že cibetková káva sa získava z trusu ázijskej kunovitej šelmy, ktorá sa volá cibetka. Kávové zrná, ktoré ako pochúťku prirodzene konzumuje, v jej tráviacom trakte fermentujú. Vďaka tomu získajú jedinečné chuťové vlastnosti: lahodnú sladkú chuť s náznakom korenia, plné zamatové telo a jemnučkú aciditu. Mnohí jej vyznavači ju dokonca popisujú ako najlahodnejšiu kávu, akú kedy pili. 

Problémom cibetkovej kávy je, že prirodzene vyprodukované množstvo je značne obmedzené. Chytrí producenti teda začali zakladať kontroverzné cibetkové farmy, kde sú cibetky kŕmené kávovými zrnami a častokrát chované veľmi neeticky. Napriek tomu ponuka cibetkovej kávy nepostačuje celosvetovému dopytu a jej cena sa predražuje. Napríklad na Slovensku za 500 gramov cibetkovej kávy zaplatíte asi 200 – 250 Eur. Deklarovať jej kvalitu je však veľmi náročné a spotrebiteľ sa musí spoliehať iba na overené certifikáty. Tie by mali garantovať jej etický pôvod. 

Exotická Jamaica Blue Mountain

Presuňme sa teraz od cibetkovej kávy k Jamaica Blue Mountain. Táto odroda je častokrát označovaná titulom najlepšia káva na svete. Ako už prezrádza samotný názov, pochádza z Jamajky, malého ostrova v Karibskom mori. Blue Mountain označuje pohorie na východe ostrova – oblasť, kde sa táto vzácna káva pestuje. Jamaica Blue Mountain rastie v nadmorskej výške 1000 až 1700 m. n. m. a za svoje vlastnosti vďačí aj pravidelným horským dažďom a teplému karibskému podnebiu, vďaka ktorému sa plody zbierajú prakticky počas celého roka. Káva je tu pestovaná v pomerne malom množstve a iba časť z nej je označovaná za tú najlepšiu. Zrná Jamaica Blue Mountain veľmi pomaly zrejú, vďaka čomu dosahujú výnimočnú kvalitu a komplexný chuťový profil. V harmonickej chuti kávy Jamaica Blue Mountain s nízkou aciditou si okrem iného vychutnáte svieže tóny ovocia. Vyznačuje sa tiež výnimočne plným telom a veľmi dlhou dochuťou s tónmi kvetov a sušených byliniek. 

Jamaica Blue Mountain sa určite právom zaraďuje medzi najlepšie kávy na svete. 

Je veľmi kvalitná a jedinečná vďaka spôsobu, akým sa pestuje. Navyše je veľmi vzácna, pretože jej produkcia je obmedzená. O tom všetkom svedčí aj spôsob, ako sa s ňou zaobchádza. Uskladňuje a prepravuje sa v špeciálnych sudoch z bieleho dreva, pričom obvykle sa na tento účel využívajú vrecia z juty. Drvivú väčšinu produkcie Jamaica Blue Mountain odkupujú Japonci, ktorým táto odroda mimoriadne chutí, zvyšok putuje do USA. Samozrejme, niečo málo z odrody Jamaica Blue Mountain si ukoristíme aj my Európania. Ak vás zaujíma jej cena, za pol kila zaplatíte približne 100 – 150 Eur

V súvislosti s Jamaica Blue Mountain sa určite patrí spomenúť aj úrad na kontrolu kvality Coffee Industry Board of Jamaica. Ten podporuje rozvoj jamajského kávového priemyslu, reguluje ho a monitoruje, ale v neposlednom rade dohliada na to, aby sa vzácna Jamaica Blue Mountain vo svojej štandardnej vysokej kvalite dostala ku spotrebiteľom. No a na záver ešte jeden fakt, ktorý deklaruje kvalitu tejto kávy. Odroda Jamaica Blue Mountain takmer vždy dosahuje úroveň Specialty, hoci nedostáva nadštandardne vysoké cuppingové skóre. Viac o označení Specialty nájdete v závere článku. O tom, že Jamaica Blue Mountain patrí k tým najlepším kávam na svete, teda diskutovať netreba. Ale opäť záleží od chuťových pohárikov každého jednotlivca, či je preňho najlepšia káva na svete práve Jamaica Blue Mountain.

Geisha káva opradená tajomstvom

Máme tu ďalšieho kandidáta, ktorým je Geisha káva. Že už ten názov vám evokuje čosi luxusné a exkluzívne? Je to azda preto, že sa nám automaticky spája s tak trochu záhadnou japonskou spoločníčkou. Na tomto mieste však musíme spomenúť, že jej označenie dodnes nie je úplne jednotné a v kávičkarskych kruhoch sa o ňom vedú vášnivé spory. Kým niektorí tvrdia, že táto odroda by sa mala nazývať Geisha káva, iní presadzujú označenie Gesha. 

Nazrime teda do minulosti, ktorá nám rozpovie príbeh tejto kávy, hoci s nejasným záverom. V roku 1936, čo je aj približným dátumom, od kedy poznáme túto odrodu kávy, poslal Britský konzul list svojim kolegom. K listu pribalil aj semená špeciálnej kávy. Túto odrodu pomenoval Geisha a zároveň v texte uvádza súradnice miesta, ktoré označuje ako Geisha Coffee Area. Avšak oblasť či mesto s názvom Geisha sa tu nenachádza. O tisíc kilometrov ďalej, v západnej časti Etiópie, sa nachádza oblasť zvaná Gesha. A tak vznikli rozbroje o tom, podľa čoho vzniklo pomenovanie a ako sa správne vyslovuje. Chceli farmári dodať závan tajomnosti tejto káve, a tak ju pomenovali Geisha káva? Alebo došlo k omylu a pomenovanie je podľa oblasti Gesha? Vyslovuje sa jej meno “gejša”, “geša” alebo ako niečo medzi tým? Odpovedať si môže každý sám za seba, my sa prikláňame k variantu Geisha káva. V každom prípade je dobré vedieť, že sa môžete stretnúť s oboma týmito názvami, ktoré označujú jedno a to isté. 

V historickom okienku ešte chvíľu ostaneme, ale presunieme sa už do tohto tisícročia. Písal sa rok 2004, kedy sa Geisha káva dostala na výslnie a začala sa stávať čoraz viac populárnou a zároveň aj stále drahšou. Farma Hacienda La Esmeralda vtedy dražila svoje kávy a práve Geisha káva dosiahla rekordne vysokú cenu – 21 USD za pol kilogramu, čo je v prepočte približne 18,50 Eur. V našich končinách dostanete pol kila Geisha kávy za cenu od približne 15 do 40 Eur. Táto odroda pochádzajúca z Etiópie sa v súčasnosti pestuje aj v Kostarike, Kolumbii či v Paname. Práve posledná spomenutá krajina je však vďaka svojmu unikátnemu zloženiu pôdy i vďaka nadmorskej výške a podnebiu výborná pre odrodu kávy Geisha. 

Keby sme mali popísať, aká Geisha káva vlastne je, určite by sme použili slová ako exotická, vyvážená, ovocná a šťavnatá. Je jemne sladkastá, stredne acidná, so zaujímavými florálnymi a ovocnými tónmi. Predstaviť si ju môžete ako zintenzívnenú etiópsku kávu s príjemnou ovocnou dochuťou. Bude práve Geisha káva tá najlepšia káva na svete pre vás?

Najlepšia káva na svete á la Moritz Café

Na záver vám ponúkame ešte náš názor ako tímu ľudí, ktorí sa káve dennodenne venujú a zároveň prvotriedny zážitok z nej prinášajú aj svojim zákazníkom. Pre nás v Moritz Café musí najlepšia káva na svete spĺňať aspoň tieto dve kritériá: byť správne upražená a zároveň by malo ísť o výberovú kávu (Specialty coffee).

  1. Správne upražená káva. O tomto bode sme sa rozpísali v jednom z našich predošlých blogov o pražení kávy. Určite vás zaujme, ak sa chcete dozvedieť viac o fázach a stupňoch praženia, o druhoch pražiacich zariadení i o tom, ako si môžete kávové zrná upražiť doma. 
  2. Výberová káva. Výberová, resp. Specialty káva je označenie, ktoré sme už v článku spomenuli v súvislosti s Jamaica Blue Mountain. Specialty káva dosahuje nad 80 bodov na stupnici SCAA. Táto stupnica pritom ponúka rozpätie od 0 do 100 a hodnotia sa senzorické vlastnosti pripravenej kávy, či už vôňa, chuť, acidita a ďalšie. O výnimočnosti výberovej kávy svedčí aj fakt, že tvorí iba 5 – 10 % z celkovej svetovej produkcie kávy. 

Predstavili sme vám tri rôzne kávy, ktoré sa u odborníkov i širokej verejnosti najčastejšie spájajú s pojmom najlepšia káva na svete. Cibetková káva, Jamaica Blue Mountain, ale aj Geisha káva určite do rebríčka najlepších káv na svete patria. Poznáte už aj náš pohľad na vec, ostáva teda utvoriť si ten vlastný. Koniec koncov, asi je dobre, že názory sa rôznia. Namiesto toho, aby sme na oltár pokladali jednu jedinú kávu, si radšej môžeme užívať celé spektrum odrôd a variácií, ktoré sú pestré rovnako ako farby na palete. Každý má predsa v obľube inú. Kávu aj farbu. 

author
Katka

Vášnivý milovník kávy

Najnovšie články

cafe
cafe
symbol
slovakia

Vyrobené na Slovensku

beans

Výberová káva z celého sveta

roaster

Najmodernejšia technológia a postupy praženia kávy

coffee-1

Dôkladné a jemné praženie

coffee

Dlhoročné skúsenosti s pražením kávy od roku 1993

delivery

Expresné doručenie