25. mája 2022
Vznik dobrého espressa nezávisí iba od kvality kávy, jej správneho upraženia a namletia alebo od kávovaru či od spôsobu prípravy. Samozrejme, všetky tieto faktory sú veľmi dôležité a preto sa aj v tejto súvislosti vždy spomínajú. Je tu však ďalšia nemenej podstatná veličina a tou je voda do kávovaru. V tomto článku vám objasníme, prečo je aj voda do kávovaru dôležitá, či je vhodnou alternatívou filtrovaná voda aj to, ako si vodu do kávovaru môžete vhodne upraviť v domácom prostredí.
Nie tak celkom. Voda môže byť mäkká, tvrdá, chlórovaná, mineralizovaná, s vyšším či nižším pH a tak ďalej. Všetko toto ovplyvňuje jej chuťové a pachové vlastnosti. Preto sa musíme na vodu do kávovaru pozerať ako na jednu z dôležitých “ingrediencií” každej šálky kávy. Jedine destilovaná voda je bezfarebná, číra a bez akéhokoľvek zápachu a chuti.
Keďže voda tvorí až 90% espressa, do veľkej miery ovplyvňuje aj jeho výslednú chuť, vôňu a arómu. A nejde iba o to, či je voda do kávovaru tvrdá alebo mäkká. Hľadať za tým treba oveľa väčšiu alchýmiu. Rovnováha minerálov vo vode ovplyvňuje extrakciu kávy, pretože voda do kávovaru chemicky a fyzikálne reaguje s mletou kávou. Tým v podstate tieto minerály pomáhajú zvýšiť intenzitu chuti kávy. Takže žiadna rovnica v zmysle “čím menej tvrdosti a minerálov vo vode, tým lepšia káva”, neplatí. Ideálny je priemer, pretože pri používaní príliš mäkkej vody do kávovaru chutí káva kyslo a, naopak, príliš tvrdá voda spôsobuje horkú chuť kávy.
Ako sme už spomenuli, chuť a vôňu vody ovplyvňuje hodnota pH a množstvo vápnika, chlóru a minerálov. Avšak aké parametre sledovať a aká by mala byť ich hodnota? Keby sme si to rozmenili na drobné, tie najhlavnejšie sú tvrdosť vody, pH a TDS.
No a podľa odborníkov by ideálna voda do kávovaru mala mať nasledujúce hodnoty:
Vieme už, aké vlastnosti by mala mať optimálna voda do kávovaru. Ešte ostáva vyriešiť, odkiaľ ju získavať. Možností je niekoľko a teraz sa postupne pozrieme na každú z nich.
Tento spôsob je pomerne jednoduchý a cenovo nenáročný, stačí si len zaobstarať filtračnú kanvicu a hodiace sa výmenné filtre. Kanvica prefiltruje čerstvú vodu z vodovodu tak, že ju zbaví nežiaducich zložiek ako ťažkých kovov, vodného kameňa a chlóru. Existujú pritom rôzne varianty kanvice aj rôzne filtračné vankúšiky, ktoré ponúkajú viaceré možnosti stupňa filtrácie. Takto filtrovaná voda je mäkšia a je vhodná na pitie. Na tomto mieste je však nutné dodať, že nie každému filtrovaná voda chutí a tak isto to môže byť aj s kávou z nej pripravej.
Filtrovanou vodou určite potešíte aj rôzne spotrebiče ako kávovar, rýchlovarná kanvica alebo naparovacia žehlička. Nebudú sa zanášať od vodného kameňa tak rýchlo ako pri používaní tvrdej vody. Treba však myslieť na včasnú výmenu filtra, aby sa zachoval štandard filtrovanej vody.
Princíp tohto filtra je podobný ako v predošlom prípade, avšak filtračný patrón filtruje vodu ešte predtým, ako si ju napustíte z vodovodného kohútika. Napája sa na prívod studenej vody a dá sa zakúpiť v rôznych veľkostiach podľa vašej ročnej spotreby vody.
Ide o čosi drahšiu alternatívu v porovnaní s kanvicou, ale používanie je mimoriadne praktické. Navyše, filtrovaná voda je už úplne všetka, ktorú z kohútika vypustíte, čo môže mať rad ďalších výhod a využití. Ešte o krok ďalej je reverzná osmóza – filter, ktorý snúbi najmodernejšie technológie filtrácie vody s ekologickým prístupom.
Aj zmäkčovač je v podstate filter a slúži na filtrovanie vody od sodíkových solí, ktoré sú prítomné v pitnej vode. Takto upravená voda je zbavená tvrdosti a na spotrebičoch nevytvára usadeninu v podobe vodného kameňa. Zmäkčovač vody sa dá použiť viacerými spôsobmi, či už ako namontovaný na potrubie, kadiaľ preteká pitná voda do vodovodného kohútika, ako samostatná filtračná stanica alebo priamo pre konkrétny spotrebič, v tomto prípade kávovar. Treba však povedať, že takto upravená voda je iba zbavená tvrdosti, zatiaľ čo filtračná kanvica dokáže vodu zbaviť aj ďalších neduhov. Rozdiel v chuti teda môže byť výrazný.
Pitná balená voda, prípadne aj dojčenská, je tak isto vhodnou alternatívou vody do kávovaru. Na menšiu domácu spotrebu alebo ako dočasné riešenie to môže byť ideálne. Ostáva však vláčenie ťažkých fliaš z obchodu a odnášanie tých vyprázdnených naspäť na zálohovanie. Ak neviete, ktorú z balených vôd si vybrať, skúste si pozrieť kávičkarske fórum, kde vám určie poradia skúsení milovníci kávy. Pozor – v žiadnom prípade tu nehovoríme o minerálnych vodách, ani tých neperlivých.
Vo svete kávovej alchýmie nie je vždy všetko jasné a tak je to aj v tomto prípade. Spojenie veľkého množstva veličín vedie vždy k jednému výsledku, no ten môže každý svojimi chuťovými pohárikmi vyhodnotiť inak. Preto aj tu je najlepším testom skúšať a degustovať. Ako na to? Ak zatiaľ nemáte k dispozícii žiadny z vyššie spomenutých spôsobov filtrácie či zmäkčenia vody, nevadí. Pripravte si varianty rovnakej kávy rovnakým spôsobom, ale zakaždým s inou vodou – s pitnou vodou z kohútika a s balenou, prípadne s niekoľkými rôznymi druhmi balenej vody.
Už tento malý domáci test vám veľa odhalí o tom, ako sa dokáže zmeniť chuť kávy vplyvom vody. Možno nájdete chuť, ktorá vám bude vyhovovať a možno budete skúšať ďalej. Možnosti už poznáte a viete, na ktoré parametre sa zamerať pri hľadaní ideálnej vody do kávovaru. Držíme palce!
Časté otázky, ktoré tehotné ženy kladú, sú tie, ktoré porovnávajú kofeín a teín. Ide o rovnakú chemickú zlúčeninu, ale ich účinky na telo sa môžu...
Viac infoKáva je pre mnohých z nás denným rituálom, ktorý nás sprevádza od rána až do večera. Ako milovníci kávy vieme, že sa nič nevyrovná tomu...
Viac info